30 december 1951 Brief van Tine aan Nico en Eef
6 januari 1959 Briefkaart van Opa aan Nico en Eef: gelukkig nieuwjaar, jammer dat Ansje zo mager wordt – weet de dokter wel raad?
24 januari 1959 Briefkaart van Tante Niesje (zus van Oma) aan Opa
24 december 1968 Brief van Hans aan Kees
15 juli 1959 Nico feliciteert Kees en Luut met de geboorte van zoon Jan
24 augustus 1947 Ansichtkaart van Henny aan Kees – op het strand van Zoutelande lopen Joop, Arne, Arie, Dicky en Kees.
Henny vraag aan Kees: “Hoe is ie?” en “Kom je nog?”
De Nederlandse vlag in Hightstown, New Jersey
From: LEO VAN DEN BLINK
Sent: Monday, May 18, 2015 6:53 PM
To: Theo Van Den Blink
Subject: Onze Nederlandse Vlag
Good Monday Morning, Theo!
Nou ja, wanneer je deze email ontvangt, is het al vrij laat in de middag voor jullie. Bedankt voor je laatste email. Ik heb verscheidene foto’s van ons huis met de Nederlandse vlag. Er is er ook eentje met jullie – smooching! – op de steps van ons huis. Zou je liever een foto hebben zonder iemand erop? Laat me dat even weten. In een paar dagen worden de azalea’s en rhododentron’s heel mooi, en dan zou ik ons huis kunnen fotograferen, met Holland’s Glorie.
Mijn vader hield van reizen, vooral toen hij in 1949 in de Koninklijke Marine arriveerde. Ik vond het verschrikkelijk om het mooie Hilversum, met al de mooie heuveltjes, en prachtige stille lanen, waar bijna geen auto’s reden, te verlaten. Enfin, mijn vader had vaak ” de rit ” om een heerlijke van den Blinken uitdrukking te gebruiken. In 1949 vloog hij naar de V.S. om 2 destroyers, bestemd voor de Marine, op te halen. Toen de Oorlog in Korea losbarste, vroeg hij of hij mee mocht op de kleine bijdrage van de Koninklijke Marine, een 900 ton fregat, dat met haar 3 inch kanonnetje het enige oorlogsschip van Nederland was dat deel nam in de wateren rondom Korea. Mijn vader was in zijn glorie.
Hij bleef meer dan 2 jaar weg. In de zestiger jaren kon hij naar Nederlands Nieuw Guinea, en dat deed hij heel graag. Hij was gebaseerd op Hollandia, en hij vertelde ons later over de vele restanten van de vaak felle en bloedige gevechten tussen de Japanners en de Geallieerden. Mijn vader ging een keer een bijzonder grote grot in, die in de oorlog als een soort schuilkelder voor de Jappen functioneerde. Toen de Amerikanen hier landden, gaven ze de Japanners gelegenheid om zich over te geven. Maar ” that was not in the cards “, en ze weigerden. Toen hebben de Yanks gewoon , met enorme bulldozers, die “caves” ( ik ken het Nederlandse woord er niet meer voor ) gewoon dichtgeduwd. En de Jappen zijn toen allemaal gestikt. Nou, toen mijn vader in die cave ging kijken, zag hij honderden geraamtes, vaak nog in stukjes uniform, sommige op brancards, andere nog “bezig” achter een roestige naaimachine. Het stonk er ongelofelijk, en dat is misschien de rede waarom hij niet verder in de grot is gegaan, hoewel het heel diep was. Men denkt dat zo’n 10,000 Japanse soldaten gewoon verdwenen zijn in de jungle. De rimboe is bijzonder “unforgiving”, dat lees je in de verhalen van Australische soldaten die in het Oostelijke Nieuw Guinea gevochten hebben. Maar in 1942 vochten de Australiers en Amerikanen in het Oostelijke Nieuw Guinea, vooral rondom de Kokoda Track en the Battle of Buna-Gona. In de jungle kan je vaak je vijand niet zien of horen, zelfs als hij minder dan 2 meter van je vandaan is, vanwege de ” foliage”. En, in de rimboe word je niet alleen heel snel ziek, maar je uniform and je “boots” lijden geweldig. Ik las ergens dat het vaak gebeurde dat de zolen van de “combat boots” van Amerikaanse marinier ’s nachts gewoon slap of de grond lag. En dan waren er natuurlijk allerlei vreemde en gevaarlijke dieren, vergiftig gespuis, dat iemand in een paar minuten zou kunnen doden.
Mijn vader ” had a ball ” in Nieuw Guinea. Maar na een paar schermutselingen tussen Indonesische en Nederlandse Marine schepen – die de Hollanders natuurlijk wonnen – vond iedereen het toch beter om Nieuw Guinea over te dragen aan Indonesie. Om kort te gaan, er was een korte plechtigheid, waar de Nederlandse vlag langzaam naar beneden werd gehaald, waarna de rode en witte vlag van Indonesie op dezelfde vlaggenstok werd gehesen. En het Nederlandse gezag over Nieuw Guinea was ten einde gekomen.
Nou, die Nederlandse vlag is nu in Hightstown. Als je nog meer vragen heb, laat het me weten.
Tot schrijfs, je oude neef, Leo